Lakritsknäck

 
 
 
Ingredisenser:
2 dl socker
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
1 påse turkisk peppar karameller
2 msk margarin
 
Gör så här:
 
1.Blanda socker, grädde och sirap i stor kastrull. Koka upp och koka utan lock tills smeten klarar kulprovet eller tills temperaturen är ca 125 grader. Rör om då och då. Koktiden kan variera mellan 15-30 minuter.
 
2. Krossa karamellerna i en mixer eller fint i en mortel.
 
3. Rör ner karamellkross och margarinet. Fördela smeten i knäkformar. Låt stelna.
 
Kulprovet: Om man inte har någon hushållstermometer går det lika bra att göra kulprovet. Häll lite av smeten i en kopp med kallt vatten. Går den att forma till en kula är knäcksmeten färdig. Går den att bryta sönder men är lite seg är den lagom för hård kola och stelnar smeten genast och går att bryta är den karamellklar. Tiden kan variera på om kastrullen har en vid eller mindre botten.
 
 


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: